مرحوم استاد«احمد صافی» چهره ماندگار نظام تعلیم و تربیت کشور
روایت استاد احمد صافی، روایت یک معلم دلسوز، مهربان و پرتلاش است. که آهنگ کلامش چنان در دانشآموزانش نفوذ میکرد که تا عمق جان مینشست. او سالها معلمی کرد و در نهایت در سحرگاه دوشنبه ۱۴ آذر ماه ۱۴۰۱، در تهران چشم از جهان فروبست.
استاد احمد صافی متولد ۲۹ دی ۱۳۱۶ در گلپایگان است. استاد در سال ۱۳۳۴ دانشسرای مقدماتی گلپایگان را به پایان رساند. وی پس از پنج سال تدریس در شهرهای مختلف استان لرستان، در دانشسرای عالی تهران پذیرفته شد و در سال ۱۳۴۴ تحصیل در رشته آموزش ابتدایی را به پایان رساند. پس از ادامه تحصیل در رشته راهنمایی و مشاوره در دانشگاه تربیتمعلم، استاد در سال ۱۳۴۸ بهعنوان دانشجوی ممتاز از این دانشگاه فارغالتحصیل شد. وی از همین سال به تدریس در این دانشگاه مشغول شد که این همکاری بیش از سی سال ادامه داشت. استاد بیش از پنج دهه در دانشگاههای تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی، الزهرا، تربیت مدرس، آزاد، شهید رجایی و مراکز مختلف تربیتمعلم به تدریس پرداخته است.
طولانیترین دوران تدریس در دانشگاه آزاد واحد رودهن طی شد، که از سال تاسیس آن واحد در 1364 آغاز و تا سال 1391 به طول انجامید. در این دانشگاهها دروسی مانند: سازمان وقوانین آموزش و پرورش ایران، مسایل آموزش و پرورش ایران، آموزش و پرورش ابتدایی، راهنمایی و متوسطه، اصول و فنون راهنمایی و مشاوره، راهنمای تحصیلی، مدیریت آموزشی، روابط انسانی در مدیریت، تاریخ آموزش و پرورش در اسلام و ایران، خانواده متعادل، آسیب شناسی خانواده، کارورزی در مشاوره، تجربه عملی و کارورزی در معلمی، فنون و روشهای تدریس، مدیریت اسلامی، مدیریت و برنامهریزی آموزشی، آموزش و پرورش ابتدایی و راهنمایی، مشاوره تحصیلی، راهنمایی و مشاوره شغلی و تعدادی دیگر از دروس رشتههای مختلف مراکز تربیت معلم را در دو مقطع لیسانس و فوق لیسانس تدریس کرده است. حاصل این دوره طولانی آموزشی، علاوه بر تربیت صدها معلم و دانشجو، نگارش تعداد سی و یک کتاب که غالباً با همان سرفصلهای درسی و بعضا با همان عناوین نظیر: سازمان و قوانین آموزش و پرورش ایران، مسایل آموزش و پرورش ایران، راهنمایی و مشاوره و ...، نگارش قریب 100 مقاله، اجرا و یا نظارت بر بیش از 50 طرح تحقیقی است.
وی مؤلف ۳۵ عنوان کتاب در حوزه خانواده، تربیت، مدیریت و مشاوره است. «سازمان و قوانین آموزش و پرورش ایران»، «سیمای معلم»، «اصول و فنون راهنمایی و مشاوره» و «مسائل آموزش و پرورش» از جمله کتابهایی هستند که علاقه بیشتری هم به آنها دارد.
صافی در جایگاههای مختلفی چون دبیرکل شورای عالی آموزشوپرورش، معاون آموزشی وزیر آموزش و پرورش و دهها شورا، انجمن، مجلات و نشریات آموزشی و علمی فعالیت کرده است. او همچنین مؤسس و مدیر مرکز راهنمایی و مشاوره صبح امید بوده و مشاور وزیر آموزشوپرورش در امور بازنشستگان بود. در سال ۱۳۹۷، زندگینامه و تجارب استاد در کتابی با عنوان «معلم مصلح» توسط نشر افست به چاپ رسید.
استاد صافی به ایرانگردی و جهانگردی نیز علاقه خاصی داشت و در زمینه آموزش و پرورش ژاپن، مالزی، ترکیه و فرانسه نیز مطالعات مفیدی انجام داده است.
او در سال ۱۳۷۸ مرکز مشاوره صبح امید را تأسیس کرد و همچنین عضو تحریریه مجلات و کمیسیونهای مختلف شورای عالی آموزش و پرورش بود.
استاد صافی سالها چندی نیز در قسمت های متعدد حوزه ستادی نظیر دبیرکلی شورای عالی آموزش و پرورش1360-1358، معاون آموزشی وزیر 1364-1363، و دهها شورا، انجمن، مجلات و نشریات آموزشی و علمی فعالیت کرده است. از سال 1387 نیز مدیریت مرکز راهنمایی و مشاوره وابسته به نظام روانشناسی و مشاوره ایران را به عهده داشت و بالاخره در سالهای اخیر ریاست کانون بازنشستگان فرهنگیان را نیز پذیرفته بود.
استاد احمد صافی معلم نام آشنای عرصه تعلیم و تربیت کشور، پس از عمری مجاهدت و تلاش پرثمر در راه اعتلای آموزش وپرورش در 14 آذر ماه سال 1401 چهره در نقاب خاک کشید و دیده از جهان فروبست.